על דרך המסחר העתיקה דרך המשי נסחרו לא רק בדים, בשמים ואבני חן– אלא גם סודות קולינריים. השף ישראל אהרוני מסביר מה הקשר בין פסטה לדים-סאם, ומחלק מתכונים רלוונטיים, בשתי סדנאות מיוחדות שיערכו בסניפי לגעת באוכל
''בוא נעבור בדרך המשי'', שרה יהודית רביץ, ע''פ מילים של צרויה להב. אבל דרך המשי, במקרה הזה, משמשת מטאפורה בלבד. דרך המשי האמיתית, ההיסטורית, היא דרך המסחר העתיקה ביותר, ובפועל מדובר בכמה דרכים, אשר קישרו את שי-אן שבסין עם אנטיוכיה שבסוריה, ומשם – לאירופה. היא התחילה להיות פעילה במאה הראשונה לפני הספירה, ושימשה עד לקראת סוף האלף השני. דרך המשי הייתה ערוץ התקשורת הגדול והחשוב של העולם העתיק, ועליה נדדו תרבויות, בין מזרח ומערב, כשהן משפיעות לאורך השנים זו על זו, וגם על התחנות הרבות והמגוונות שבדרך. דרך מסחר זו אפשרה את התפתחותה של האימפריה הרומית, כמו גם של סין והודו בנות ימינו.
אולם על דרך המשי לא נסחר רק המשי, על שמו היא קרויה, אלא גם בשמים, בדים נוספים, אבני חן שונות, ובעיקר - סודות קולינאריים. על דרך המשי נפרש סיפור קולינארי מרהיב, שנע על ציר של זמן ומקום, פורש את הקשר בין האוכל הבוכרי לבין אוכל סיני וטורקי, מסביר למה הטורקים מכינים מאכלי 'פילאף' לא רק מאורז, אלא גם מחיטה, ומהווה את הקשר בין הפסטה האיטלקית לנודלס ולדים-סאם הסיניים, בקצה השני של העולם. על דרך המשי נדדה הפסטה הלוך ושוב, ממזרח למערב ובחזרה, תוך שהיא מתפתחת עם השנים לפסיפס מרהיב של מיני מאכלי פסטה, נודלס ועוד.
על הקשר בין הפסטה האיטלקית לנודלס המזרחיים למד לראשונה השף ישראל אהרוני בטיול הראשון שלו למזרח הרחוק, אותו ערך בשנות העשרים לחייו. אהרוני, אז סטודנט לאמנות באמסטרדם, הכיר במהלך לימודיו ושהותו בעיר את המטבח הסיני, התאהב בו, ונסע למזרח הרחוק במטרה ללמוד שם על האוכל המקומי. מסעו החל בביקורו בנפאל, ובטעימת אוכל טיבטי, אשר הזכיר לו את מאכלי אימו הבוכריים (אמו ילידת סמרקנד שבמדינת אוזבקיסטן, ונחשבת לחלק מהקהילה הבוכרית). משם, המשיך אהרוני לבייג'ין, שם הכיר לראשונה את מנת ה-''ג'יאו דזה'', ורק אז התחיל להבין את מהותה הקולינארית האמיתית של דרך המשי.
במהלך ביקורו ולימודיו במזרח הרחוק טעם אהרוני והכין דברים שונים ומשונים. החל מנחש (''דווקא לא היה מי יודע מה''), וכלה במרק אבטיח סיני, המוגש בתוך האבטיח עצמו. במהלך ביקוריו בסין גם זכה להשתתף בשחזור של הארוחה הקיסרית-סינית, עם מאכלים לפי מתכונים מלפני אלפי שנים על טהרת המטבח הקיסרי, תפאורה מרשימה ותלבושות אותנטיות של המלצרים.
כיום, ישראל אהרוני הוא אחד השפים הידועים בארץ. במהלך הקריירה שלו פתח מספר מסעדות, בהן מסעדת 'תפוח זהב' הצרפתית, שנסגרה בינתיים, ומסעדת 'ין-ינג' הוותיקה שברחוב הארבעה בתל אביב. הוא אוחז בטור בישול קבוע במוסף סוף השבוע של העיתון ידיעות אחרונות, הנחה מספר תוכניות טלוויזיה בנושאי בישול, בהן ''דרך האוכל'', ו''ישראל אהרוני מבשל לחברים'', והוציא לא פחות מעשרה ספרי בישול, בהם ''הבישול הסיני'', ''המטבח של כור ההיתוך'', ''סין דרך האוכל'' ועוד. עם כל הניסיון הרב שיש לו בסוגי בישול שונים, הוא מזוהה בעיקר הבישול מהמזרח הרחוק בכלל, ומהמטבח הסיני בפרט, ונחשב כנביא וכמבשר המקומי של האוכל מהמזרח הרחוק. יש הטוענים שהוא מזכיר שף סיני אפילו במראהו החיצוני.
במהלך החודש הקרוב, יערוך ישראל אהרוני שתי סדנאות בישול מיוחדות, בהן ירחיב על דרך המשי, וכיצד היא היוותה נתיב קולינארי מהמזרח הרחוק ועד לאירופה. הסדנאות, שיערכו ברשת המתחמים הקולינאריים דך האוכל, ישולבו בהרצאה קצרה מלווה בשקופיות (של הצלם נלי שפר), ובמתכונים הנעים על הציר שבים הפסטה האירופאית לנודלס המזרחיים. המשתתפים יוכלו לשמוע מהמאסטר על חוויותיו האישיות בנבכי המטבח המזרחי, וללמוד ממנו כיצד להכין אטריות אורז עם בקר פריך, כיסוני בצק בוכריים עם דובדבנים חמוצים במיץ רימונים, ופסטה מלפידינה/פטוצ'ה ריצ'ה עם זוקיני ולימון.
תאריכי הסדנאות:
13.3.08, בשעה 18:00. סניף לגעת באוכל, רעננה.
10.4, בשעה 18:00. סניף לגעת באוכל, ראשון לציון.
עלות למשתתף: 299 ₪.
יש להירשם מראש.
לגעת באוכל.
סניף רעננה:
רח' הסדנא 4 , מתחם אייס, אזור התעשייה.
09-7404474
סניף ראשון לציון:
רח' לישנסקי 9, מתחם חונים קונים.
03-9520390
-
דרך האוכל: מרכזי סדנאות חוויתיים
-
ישראל אהרוני: סדנת בישול על דרך המשי
-
סדנאות המשלבות הרצאה ולימוד מעשי
-
על הקשר בין פסטה, נודלס ודים סאם