לפי כל התחזיות, עומדים לעבור עלינו כמה ימים קרים. כדי להתחיל את השבוע על אש קטנה, מציעה הדיאטנית ליאורה חוברה ערמונים קלויים. וגם מתכון למרק ערמונים חם, בריא ולא מאד משמין. להכין כבר הערב, כדי שיהיה שבוע טוב
לפעמים, כשאני רוצה להרגיש קצת אירופה בלי לצאת מהבית, אני קונה ערמונים ומכינה מהם מרק (המתכון בהמשך) או סתם קולה בתנור והבית מתמלא חום וריח של שדרה אירופאית מושלגת.
מבחינה בוטנית הערמונים הם פרי אבל מבינה תזונתית הם מכילים בעיקר פחמימות. כך אנחנו מרוויחים טעם של אגוזים במחיר קלורי נמוך בהרבה מזה של הפיצוחים למיניהם.
10 - עד 12 ערמונים (שהם כ – 100 גרם) יביאו לצלחת שלנו 245 קלוריות וגם 3 גרם חלבון, 2 גרם שומן ו-48 גרם פחמימות. הם עשירים גם במינרלים ובוויטמינים ויש בהם סידן, ברזל, חומצה פולית, מגנזיום ואשלגן. בונוס תזונתי נוסף נובע מהאינדקס הגליקמי הנמוך שלהם, שמאפשר שמירה טובה ומאוזנת על רמות הסוכר בדם לאחר אכילתם.
קיימים בשוק שני סוגי ערמונים:
Marons - ערמונים גדולים ובשרניים שמשמשים להכנת מחית ומוצרי מאפה. מחיות או ממרחים מוכנים מוצעים גם לרכישה בחנויות.
Satica Castanea - אלו ערמונים קטנים יותר, שניתן למצוא בשווקים וברשתות השיווק בחורף. בחו"ל הם נמכרים ברחובות אצל מוכרי הערמונים שקולים אותם במקום. המשוכלל ביותר שפגשתי היה בפריס, שצייד את הלקוחות במגבון לח לניקוי הידיים שהשחירו מהקילוף.
ערמונים ורפואה העממית
ברפואה העממית עושים שימוש בעיקר בעלי הערמונים, העשירים בחומרים מכווצים המכונים טנינים. חליטת העלים משמשת לטיפול בחום, בצמרמורות, בשיעול ובגירויים במערכת הנשימה. לטיפול בכאב גרון ממליצים על גרגור תמצית חמה של עלי ערמונים.
קנייה ואחסון של ערמונים
ערמונים טריים אפשר לקנות בחורף. אם אתם מתעצלים לקלף או רוצים אותם גם בקיץ, תוכלו לקנות אותם מקולפים באריזת ואקום. כשקונים ערמונים טריים, חשוב לשים לב שהם קשים, שהקליפה שלמה וצמודה לערמון עצמו ולבדוק היטב שאין עובש. כדאי לשמור במקום קריר ומאוורר בבית.
אפשר לבשל את הערמונים במים עד רתיחה ואז לקלף בעודם חמים, או לחרוט X על הצד הקמור שלהם ולקלות בתנור בחום בינוני למשך 5-10 דקות. חשוב להסיר מן האש מיד שרואים שהקליפה מתרוממת, קלייה מוגזמת עשויה לגרם לפיצוץ הערמונים – וזה ממש מסוכן.
מתכון למרק קרם ערמונים וארטישוק ירושלמי
חומרים
כף שמן
3 כרישות, רק החלק הלבן, פרוסות לעיגולים
סלסלת פטריות שמפיניון שטופות ופרוסות
4 ארטישוק ירושלמי קלופים
חצי חבילה של גבעולי סלרי
200 גרם ערמונים מקולפים (2 אריזות ואקום)
מלח ופלפל לפי הטעם
עשבי תיבול – 3 עלי דפנה, גרגרי פלפל שחור שלם, כמה גבעולי תימין, כמה עלי בזיליקום, חופן פטרוזיליה
כוס חלב
אופן ההכנה
בסיר גדול על אש בינונית, מאדים את הכרישה בכף שמן עד שהיא מזהיבה. מוסיפים את הפטריות ומאדים עוד כמה דקות. בינתיים חותכים את הארטישוק הירושלמי לקוביות ואת גבעולי הסלרי קוצצים. מוסיפים לסיר ארטישוק ירושלמי, ערמונים וסלרי וגם את התבלינים. מוסיפים כ-2 ליטר מים ומביאים לרתיחה. את עשבי התיבול שוטפים ושמים בתוך כלי רשת המיועד לתיבול מרק (ואם אין, קושרים בחוט ומכניסים למרק). מבשלים לאחר הרתיחה כ 20 דקות עד שהארטישוק רך. מוציאים את עשבי התיבול. טוחנים בבלנדר או בבלנדר מוט. אפשר לטחון למחית חלקה או להשאיר מעט חתיכות של הערמונים והפטריות. מוסיפים את החלב, מבשלים עוד דקה ומגישים חם.
ליאורה חוברה דיאטנית קלינית M.Sc. ומטפלת NLP להרזיה ולאורח חיים בריא
-
מתכון למרק ערמונים לחורף חם
-
מרכיבים: כרישה
-
גבעולי סלרי
-
ופטריות