יאן יאן נמצאת בעיר התחתית בחיפה, בהחלט לא המיקום הטריוויאלי למסעדה, מספרת דניאלה בן משה. אך בעלי ניסיון יודעים שהאותנטיות נמצאת בסמטאות הצדדיות. תיירים מסין מעידים על היותה סינית אמתית, כמו גם מזמיני המשלוחים
מי שביקר במדינות המזרח הרחוק ונחשף לטעמים המשובחים של המאכלים המקומיים תמיד ישמור פינה חמה בלב לאוכל אוריינטלי אותנטי. בתור אחת מאלו שנשבו בטעמים והניחוחות הללו, לא פעם כיתתי רגליי בין מסעדות בארץ אשר הייתה שמורה בהם הבטחה לשחזר משהו מהחוויה של הטיולים הבלתי נשכחים.
ביום שישי יצאנו, אריאל ואני, לחפש אחר מסעדה שתרענן אצלנו את זיכרון המזרח בבלוטות הטעם, וכך הגענו למסעדת יאן יאן. יאן יאן נמצאת בעיר התחתית בחיפה, ברחוב צדדי שמאכלס בעיקר משרדים ובתים ישנים. זהו בהחלט לא המיקום הכי טריוויאלי למצוא בו מסעדה, אך אנחנו, למודי ניסיון במזרח, יודעים שהמסעדות האותנטיות והאיכותיות ביותר אינן ממוקמות במרכזי הבילוי ההומים כי אם בסמטאות הצדדיות, שאליהן מגיעים המקומיים שיודעים איפה לחפש את הארוחה המשובחת. בניגוד למרבית המסעדות הסיניות שביקרנו בהן בארץ, מסעדת יאן יאן יכולה לענות להגדרתה בכבוד רב. על כך לבטח יעידו התיירים הרבים מסין וממקומות אחרים במזרח הרחוק שמגיעים לסעוד במסעדה. גם המשרדים או הבתים בעיר, שמזמינים מדי יום את מאכלי מסעדת יאן יאן מתוך תפריט המשלוחים המיוחד של המסעדה, יעידו כך.
כבר שנכנסו ליאן יאן, הרגשנו שהתנתקנו מהיומיום ועשינו קפיצה קטנה למזרח. יאן יאן עוצבה תוך מחשבה מרובה באווירה סינית. על הקירות פתגמים סיניים ודברי חוכמה וברקע מוזיקה נעימה. מסעדת יאן יאן הוקמה ב-1984 וצברה לעצמה קהל מכובד של לקוחות קבועים מהארץ ופופולריות רבה בקרב מבקרים מחו"ל, אשר שמחים לבוא ולהתענג על מטעמיה של המסעדה ולהיזכר בטעמים של הבית. בעלת המסעדה, סי, מספרת כי דור של לקוחות גדלו במסעדה – ילדים שהגיעו עם ההורים שלהם לארוחות צהריים, שכיום הם הורים בעצמם שמביאים את הילדים שלהם לארוחות ולאירועים משפחתיים שגם הם מתקיימים במסעדה.
מסעדת יאן יאן מציעה תפריט עשיר שאותו אפשר לקבל גם בסינית, למי שמתעניין. אולם גם בתפריט בעברית דרשו לא מעט מאכלים פרשנות, אלו מאכלים שאנו לא נתקלים בהם לרוב בארץ, אשר מבוססים במידה רבה על פרודוקטים שבעליה של יאן יאן מייבאים מהמזרח.
כמיטב המסורת ביאן יאן, פתחנו את הארוחה במרקים. אני בחרתי מרק ברווז עם פטריות שחורות, אשר נראה מבטיח במיוחד. קיבלתי קערה גדולה של מרק מהביל עם טעם עשיר של ברווז הממלא את החיך. בכל לגימה אפשר היה לחוש בטעמים ובארומות המיוחדות של המרק וליהנות מהמרקם של הפטריות השחורות הבשרניות. כך נפתח לנו התיאבון ונכנסנו לעולם הקולינרי המרגש של מסעדת יאן יאן.
למנה עיקרית בחר אריאל בברווז בשום ובדבש בליווי אורז עם ירקות. בשר הברווז נצלה והוגש עם העצם, מה שהעשיר את טעמו והותיר את הברווז נימוח בפה. האורז היה משובח גם בפני עצמו, אך בשילוב עם בשר הברווז והרוטב הסמיך והמתקתק, הוא יצר הרמוניה של טעמים.
אני החלטתי להיות אמיצה וללכת עם ההמלצה של סי למנה העיקרית. סי סיפרה לנו שהמנה שתיירים מהמזרח הכי אוהבים לאכול ביאן יאן היא דג מושט מאודה עם טופו, ג'ינגר ובצל ירוק. אם להודות על האמת, דגים אינם כוס התה שלי, בטח לא במסעדה סינית. אך אם השבחים על המנה הזו הגיעו עד סין ותיירים שמגיעים יודעים לבקש את הדג המאודה המפורסם של יאן יאן, אני הייתי חייבת לנסות. לא אחזיק אתכם במתח עוד זמן רב ואומר כי ההימור שלי היה מוצלח ביותר. קיבלתי דג שלם מרשים במראהו, בעיטור של קוביות טופו ובצל ירוק. הרוטב והתיבול הייחודי של הדג יצרו טעם מענג בפה וחוויה של מנה מיוחדת המביאה טעמים חדשים ועסיסיים. את הדג תיבלתי במעט רוטב סויה איכותי מאד שהוגש לשולחן, אשר הוסיף לו ארומה מעושנת וטעם מיוחד במינו.
לקינוח הגענו כבר שבעים ומרוצים, אך זה לא מנע מאתנו לטרוף אותו בתאבון רב. קיבלנו לשולחן צלחת עשירה של כדורי קוקוס מטוגנים ובננה מטוגנת, לצד גלידות סורבה הנמסות לאטן בתוך סירופ מייפל סמיך ועשיר בטעם, הכל בפלמבה. מרהיב לעיניים ומעורר תאבון. שילוב הטעמים בקינוח היה מנצח. כדורי הקוקוס המטוגנים השתלבו עם גלידת קוקוס רכה ומתמוססת בפה. הבננה המטוגנת עם מעט ליקר בננה, שהוסיף אספקט מיוחד לטעם, השתלבה עם הסורבה לימון המעט חמצמץ, ולסיום סורבה מנטה מרענן חתם את הארוחה.
עוד לגמנו תה סיני בקנקן סיני מעוטר לפי מיטב המסורת. בין לגימה ללגימה קיבלנו הסברים מרתקים על הפתגמים הסינים שעל הקירות ואני חשבתי לי, איזה כיף שמזדמן לי לחוות תרבות אחרת בעיר שבה גדלתי.
-
הרמוניה של טעמים במסעדת יאן יאן
-
מנות מרהיבות עיניים במסעדת יאן יאן
-
יאן יאן חיפה - כוס התה שלי
-
המקומיים יודעים - יאן יאן, חיפה