מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> כתבה של ליאורה חוברה על דייסה

בשלו לכם דייסה


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

ליאורה חוברה מציעה לכם להכין בחורף דייסה: היא גם טעימה (לא כמו בצבא), והיא גם מזינה, בריאה ומחממת. עוד מתברר שכיף לבשל אותה – ואפשר עם כל מני מרכיבים שלא חשבתם שתראו בדייסה – מה דעתכם על גזר, בטטה ובירה?

החורף הישראלי הוא לא ממש חורף אמתי, אבל בכל זאת קצת יותר קר ואחד ממחממי החורף האולטימטיביים היא הדייסה. מניסיוני אפשר לחלק את קהל היעד לשניים: אלה שאוהבים דייסות אבל אולי נמנעים מהן בגלל הקונוטציה המשמינה והאחרים שיש להם טראומת ילדות או טראומת צבא שבגללה הם בוודאי מעקמים את האף למקרא שורות אלה. אז לפני שאתם מדלגים מכאן למקומות אחרים, תנו צ'אנס לדייסה. אם תנסו להתעלם מהזיכרון החרוט בכם (וזו תרפיה לא רעה בכלל) תגלו עולם נפלא של טעמים, חמימות ושובע שמחכה לכם ממש כאן ואפילו בלי כשרונות בישול גדולים. אם נחזור לרגע לחובבי הדייסה המושבעים הרי שבדיוק כאן תקבלו את האישור הרשמי החתום מהדיאטנית שדייסה דווקא אינה משמינה. נכון שהורגלנו לראות אריזות דייסה שעליהן תינוק מדושן עונג ולחיים אבל אם נבדוק היטב בציציותיה נגלה שהדייסה אינה עשירה בקלוריות. הכול תלוי כמובן באופן ההכנה, אבל יתרונה הגדול של הדייסה הוא בתחושת השובע שהיא מעניקה. אם תבחרו בה לארוחת בוקר, למשל, תהיו שבעים למספר שעות, תימנעו מנשנושים ספוגי קלוריות אחרים, ובסופו של חשבון תצאו מרוויחים.

את תחושת השובע הכירו עמים רבים לאורך השנים, ויחד עם מחירה הזול שימשה הדייסה מזון בסיסי משביע גם בעתות של רעב ומלחמות. אין לזלזל גם בתחושת החום שהדייסה מעניקה. לפי הרפואה הסינית (ומיד מגיעה הגרסה שלהם לדייסה), אנו זקוקים לה בחורף והיא תורמת לחימום הגוף ולחיזוקו נגד מחלות החורף. את תחושת החימום משפרים באמצעות תוספת של תבלינים מחממים כמו קינמון, זנגוויל, ציפורן, אגוז מוסקט, פפריקה ואפילו תבלינים חריפים.

גם בשלנים גדולים אתם לא צריכים להיות. קצת ערבוב על אש נמוכה – והתוצאה מצוינת. מכיוון שזמן הבישול קצר מאוד והחומרים זמינים, ניתן להכין אותה גם לארוחת בוקר חפוזה או כשמגיעים הביתה מיום מתיש וקר למקרר ריק.

בנוסף לדייסות שיבולת השועל והקורנפלור המוכרות, יש כאמור גרסאות של עמים ועדות מסביב לעולם – השניים שכאן, מסין ומארצות הברית, ללמדכם שאפשר לעשות את זה גם קצת אחרת.

דייסה סינית – קונג'י

זהו תבשיל סיני מסורתי שמבשלים בסין כבר אלפי שנים. העיקרון הוא הבישול הארוך שמעניק לתבשיל את יכולת החימום שלו. תוספת התבלינים והירקות הכתומים, משפרים, לפי הגישה הסינית את האנרגיה המחממת של התבשיל. ניתן להכין בערב שבת ולהגיש בשבת.

4 מנות, 140 קלוריות למנה

חומרים:

כף שמן
כוס אורז
6 כוסות מים
2 גזרים מגורדים
בטטה בינונית מגורדת
חצי כפית מלח
כפית דבש
לתיבול לפי הטעם – קינמון , אגוז מוסקט, גינג'יר (רצוי טרי פרוס), ציפורן

אופן ההכנה

יש להכין את הדייסה בסיר שניתן להעביר לתנור או לפלטת שבת. בוררים את האורז ושוטפים היטב. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את האורז ומאדים עד שמזהיב. מוסיפים את הגזר ואת הבטטה ומערבבים דקות מספר. מוסיפים את כל התבלינים וממשיכים לערבב. מוסיפים את המים ומערבבים. מביאים לרתיחה ומערבבים שוב. מעבירים לפלטת שבת או לתנור בחום של 80 מעלות ללילה שלם.

דייסת צימוקים ובירה אמריקנית - בראש טוב עם קצת אלכוהול

6 מנות, 175 קלוריות למנה

חומרים:

2 ביצים
1.5 כוס חלב
חצי כוס סוכר
רבע כוס קורנפלור
רבע כפית אגוז מוסקט
1/8 כפית מלח
בקבוק בירה לבנה
חצי כוס צימוקים

אופן ההכנה

בסיר בינוני מערבבים תוך כדי הקצפה עם מזלג את הביצים עם הסוכר. מוסיפים חלב תוך כדי המשך הקצפה. מוסיפים מלח, אגוז מוסקט וקורנפלור וממשיכים להקציף. משהים 5 דקות. מבשלים על אש קטנה תוך כדי ערבוב מתמיד. כשהתערובת אחידה מוסיפים את הבירה ואת הצימוקים לאט תוך כדי ערבוב מעל האש. ממשיכים לבשל עד תחילת רתיחה. מוזגים לצלחות הגשה. מגישים פושר.

אז קחו לכם דייסה לחימום החורף

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא