''את סיורנו במדבר עשינו בטיול ג'יפים, שבסופו עצרנו בעיירה ריסאני, בחדר פרטי עמוס בשטיחים צבעוניים, לארוחה מצוינת שכללה פיצה ברברית: בצק פריך ומושחם, ממולא בבשר והמון ירקות שונים...''. המסע למרוקו של נעמה הלוי. פרק שני
הכתבה הנה כתבה שנייה בסדרה על מסע קולינארי במרוקו, שערכה כתבת האתר נעמה הלוי.
לפני כמה שנים ערכנו טיול משפחתי באירופה. בדרכינו מפריז לעיירה דייפ שבצפון צרפת, עצרנו בפארק שעשועים ציורי שנקרא פארק אסטריקס. בזמן העומד לרשותנו, בחרנו מתקן אחד, שאליו היה התור הארוך ביותר. התיישבנו ארבעתנו בשורה הראשונה בתוך סירה גדולה, והתחלנו לשוט על מסילה שהייתה מובנית בתוך המים. באיטיות ובשלווה עברנו צמחיה, ריחות ונופים יפים.. מפלון קטן.. האזנו בשלווה לשירת הציפורים.. את מה שציפה לנו לא חזיתי: הסירה התקרבה למפל אדיר, בגובה של בנין בעל שלוש קומות לפחות, ונעצרה כשחציה מעל התהום, תוך התנדנדות איטית אחורה וקדימה. תפסתי את אחי, טמנתי את ראשי בכתפו ומלמלתי.. אמאל'ה...
בום!!!
זו הייתה צניחה מדהימה ורווית אדרנלין. יצאנו מן הסירה ספוגי מים ורועדים מהתרגשות. בחיוך רחב מלמלתי למשפחתי: עכשיו עוד פעם!!
ארבעת הימים הראשונים במרוקו דמו לתחושת הרוגע ההתחלתית הזאת, בסירה של אסטריקס. הימים הראשונים במרוקו כללו סיורים בשתיים מערי המלוכה, רבאט ופאס, ובעיר מקנס, אשר בין היתר ידועה בייצור היין שלה. אמנם היה ברור לנו שהטיול רק מתחיל, ובכל זאת - דבר לא הכין אותנו לסחרור הטבע המדהים, ה''בום'' רווי האדרנלין, שעוד היה צפוי לנו.
פיצה ברברית
את היום החמישי התחלנו בנסיעה ארוכה לכיוון הסהרה. עם העצירות שעשינו בכפרים השונים חזינו בהשתנות הנוף למדברי חום-זהוב. בכפרים, שורות-שורות של טאג'ינים אישיים המתבשלים לאיטם על גזיות גירו את תאבוננו וסקרנותנו. ארוחת צהריים כללה שתי אפשרויות בדיוק: עוף וצ'יפס או טאג'ין בקר וירקות.
הנוף התחלף, והבתים הפכו לקסבות – בתי בוץ מסוגננים ויפהפיים שהשתלבו בטבעיות רבה בנוף החדש. לקראת ערב הגענו למאהל שהיה ממוקם על הדיונות, ממש בכניסה למדבר. ארוחת הערב, שנפרסה לפנינו על שולחן ארוך בתוך אוהל חמים שצפה אל השממה המרתקת, כללה מרק וקוסקוס עם ירקות וצימוקים; בשר בקר בתאנים; וטאג'ין עוף וירקות רך להפליא. הארוחה הסתיימה בפלחי תפוז עם קינמון, אלא שהקינוח האמיתי היה הופעה ברברית מעולה לאורה של המדורה, תחת שמיים זרועי כוכבים.
את סיורנו במדבר עשינו בטיול ג'יפים, שבסופו עצרנו בעיירה ריסאני, בחדר פרטי עמוס בשטיחים צבעוניים, לארוחה מצוינת שכללה פיצה ברברית: בצק פריך ומושחם, ממולא בבשר והמון ירקות שונים בתוספת תערובת התבלינים ראס-אל-חנות. ראס-אל-חנות פירושו – ראש החנות. התערובת המיוחדת ביותר לאותו מקום, באם זהו בית-אוכל או דוכן בשוק. התערובת כוללת בין היתר כמון, כורכום, ציפורן, קינמון, פפריקה ועוד. לא תמצאו שתי תערובות זהות בשני מקומות שונים, וכשמתארחים במסעדה או בית-אוכל, ישים בעל המקום ראס-אל-חנות על השולחן לאות כבוד רב לאורחיו.
ברבריות משפחתית
בימים הקרובים חצינו את עמק הטודרה היפהפה והמשכנו לעמק הדאדס. הדרך הינה רצופת נופים: קניונים עצומים, נחלים, הרים צחיחים וגאיות ירוקים, קסבות יפהפיות, דקליות ונווי-מדבר. עבדול, המדריך הרגלי שלנו הזמין אותנו לאחת מארוחות הצהריים אצל משפחתו בעמק הדאדס. קבלת הפנים לה זכינו הייתה יוצאת מן הכלל: משפחה מתוקה ונעימה, שכל כולה הקדישה את זמנה להכנת הארוחה. בחדרון שבקומת הקרקע שקדו האם והבת על הכנת שיפודי בשר וירקות מתובלים ועל סיר ענק של קוסקוס. הסב והילדים היו אמונים על התה ועל ההפתעה שבסוף הארוחה.
אל שולחננו הגיעה כמנה ראשונה, כמות אדירה (שלושה טאג'ינים ענקיים) של אומלט ברברי: ביצים ועגבניות, בצלים ופלפלים וסוגים שונים של זיתים, הכל מתובל בהמון כורכום וכמון ובראס-אל-חנות. האומלט הוגש עם לחם ביתי טרי ופריך, שעזר לנו לדאוג לא להשאיר אף טיפה מהרוטב. קערות קוסקוס אדירות עם ירקות חמים מתובלים ושיפודים טעימים ורכים המשיכו את המשתה.
בעוד אנו משתרעים לאחור אל הכריות הצבעוניות והנוחות, לוגמים מן התה המהביל והמתוק ומקנחים – נחשו במה? בפלחי תפוז עם קינמון - החלה הופעה מהנה וכיפית ביותר של מוסיקה ברברית, בשיתוף כל המשפחה שהכינה לנו את הארוחה המדהימה. את ההופעה ערכה לנו משפחתו של עבדול לאות תודה על כך שהתארחנו בביתם.
זו לא הייתה הפעם האחרונה בטיול בה חווינו כבוד גדול שכזה.
על נפלאותיו של שמן הארגן המרוקאי, תה מיוחד עם הפתעה, זלילת פירות ים והשוק המדהים בעיר המדהימה מרקש - יסופר בחלק הבא והלפני-אחרון בסדרה.
-
"הנוף התחלף, והבתים הפכו לקסבות"
-
עוף וצ'יפס, או טאג'ין בקר וירקות
-
סיר ענק של קוסקוס אצל עבדול
-
"טאג'ינים ענקיים של אומלט ברברי"