מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל

שובו של האירי


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

דברים רבים הגיעו לעולם מאירלנד, הכדורגלן הידוע ג'ורג' באסט, להקת U2 ועוד, אבל רק מעטים יודעים שגם הוויסקי נולד שם. טור למי שבאמת אוהב את ''מי החיים'' הזהובים, ובסופו, הזמנה לערב טעימות וויסקי אירי במסעדת קלואליס, שילווה במנות חורפיות של השף ויקטור גלוגר

''את כל כספי הוצאתי על וויסקי, נשים והימורים – את השאר ביזבזתי'' (ג'ורג' בסט)

דברים רבים הגיעו לעולם מאירלנד, הכדורגלן הידוע ג'ורג' באסט, להקת U2, וניקולאס קאלאן - ממציא הדינמו. אך רק מעטים יודעים שגם הוויסקי החל את דרכו באירלנד

הוויסקי האירי, שרק לפני ארבעים שנה כמעט ולא היה קיים, נמצא כיום בתקופת פריחה שהולכת ומתחזקת. סיפורו של הוויסקי האירי הוא כמו סיפורה של אירלנד, מורכב, טעון וללא ספק מלא תהפוכות. הסיפור מתחיל בסביבות המאה ה- 13 כשנזירים אירים הביאו את תורת הזיקוק, אותה למדו מהמוסלמים המורים, והחלו לזקק אלכוהול לצרכים רפואיים. כך נולדו מי החיים או בשפה הגאלית uisce beatha שלימים הפך ל- whisky .

תעשיית הוויסקי באירלנד הלכה וצמחה עם השנים וגם כיבושה של אירלנד על ידי האימפריה הבריטית לא עצר את המגמה. מדהים לגלות כי בסוף המאה התשע עשרה ותחילת המאה העשרים הוויסקי האירי היה הוויסקי המפורסם והנמכר ביותר בעולם, הרבה יותר מהוויסקי הסקוטי. דבלין הייתה למעשה בירת הוויסקי העולמית וכל מי שהיה מעוניין בכוס וויסקי משובח ללא ספק היה מזמין וויסקי אירי. יצרני וויסקי סקוטי רבים היו שולחים את הוויסקי שייצרו בסקוטלנד לדבלין רק בכדי שיוכלו לרשום על הבקבוק 'וויסקי אירי' מה שהיה אז ערובה לאיכות. באותם ימים ניתן היה למצוא באירלנד למעלה ממאתיים מזקקות וויסקי. מנגד, תעשיית הוויסקי בסקוטלנד הייתה באותו זמן מצומצמת מאוד ובעיקר פנתה לשוק המקומי.

שקיעתה של הזריחה
מתחילת המאה העשרים, בה תעשיית הוויסקי האירי הייתה בשיאה ועד שנות השישים, הלכו הוויסקים האירים ונעלמו. ניתן לומר שבמהלך אותם עשורים ספורים תעשיית הוויסקי האירי הפכה מאימפריה אדירה, ששלטה כמעט לחלוטין בשוק הוויסקי העולמי, למצב בו למעשה כמעט ואינה קיימת. קריסתה של אימפריית הוויסקי האירי היא תוצר לוואי של מספר אירועים שכל אחד מהם וכולם יחד, תרמו את חלקם לעניין.

האירוע הראשון שלא רבים מודעים לקשר שבינו לבין קריסתה של תעשיית הוויסקי אירי הוא תקופת היובש שהחלה ב 1919 בארה''ב. באותם ימים הייתה ארה''ב אחד השווקים הגדולים והחשובים של הוויסקי האירי והוצאתו של המשקה אל מחוץ לחוק הייתה מכה קשה לאירים. מעבר לצניחה במכירות, נתקלו יצרני הוויסקי האירי בבעיה נוספת שנגרמה גם היא כתוצאה מתקופת היובש. יצרני הוויסקי הלא חוקי בארה''ב, שבדרך כלל יוצר במזקקות ביתיות ושאיכותו הייתה ירודה ביותר, היו כותבים על תוויות הבקבוקים 'וויסקי אירי' כערובה לאיכות. למעט המדבקה עליה היה רשום דבלין, מדובר היה במוצר גרוע ורע. סיבה זו הפכה את הוויסקי האירי בעיני רבים מהאמריקאים לוויסקי לא איכותי וקשה לשתייה.

בנוסף לתקופת היובש מצאו את עצמם יצרני הוויסקי האירי בפני שווקים נוספים שנסגרו בפניהם כתוצאה ממלחמתם של האירים באימפריה הבריטית ששלטה באירלנד. מערכת היחסים הקשה שבין אירלנד לבריטניה גרמה לבריטים, שבאותם ימים שלטו במדינות רבות בעולם לאסור על מכירת וויסקי אירי באותן מדינות. זו הייתה מכה קשה ליצרני הוויסקי האירי שאיבדו עקב כך שווקים רבים וחשובים נוספים.

וזה לא הכול. במקביל לשתי המכות שנחתו על האירים, החל תהליך שיש הטוענים כי הוא הסיבה העיקרית להתרסקות תעשיית הוויסקי האירי. מדובר בתהליך בו הוויסקי הסקוטי החדש באותם הימים - הבלנדד - הלך וכבש את העולם. להזכירכם, הוויסקי בלנדד הוא ערבוב שנעשה לראשונה בשנת 1860, בין מאלטים שונים לבין וויסקי גריין (וויסקי מדגנים שונים המזוקק בשיטת הזיקוק רציף אשר הומצאה ב- 1830). האירים שהיו הקנאים לאיכותו של הוויסקי של אותם הימים (מאלט), ראו בערבוב של וויסקי גריין עם המאלט היוקרתי, חילול קודש של ממש. מבחינתם וויסקי היה אך ורק וויסקי מאלט העשוי משעורה ומזוקק בזיקוק דודי. לעומת האירים השמרנים, שכניהם הסקוטים אימצו בחום את נושא הבלנדד ופיתחו את תורת הערבוב לאומנות של ממש. לא עברו שנים רבות והוויסקי הסקוטי בלנדד כבש את העולם בסערה והותיר את הוויסקים האירים הרבה מאחור.

טוב מאוחר מלעולם לא
בשנת 1966 תעשיית הוויסקי האירי כמעט ונעלמה. צריכת הוויסקי האירי מחוץ לגבולות המדינה הייתה מצומצמת ביותר והוויסקי הסקוטי בלנדד היה הוויסקי המבוקש ביותר בכל רחבי העולם. צאצאיו של ג'ון ג'יימסון שהקים בדבלין את מזקקת ג'יימסון ב- 1780, הבינו כי אם לא יעשה דבר מה דרמטי – יעלם הוויסקי האירי מהעולם. וכך, לאחר שנים של תחרות ועוינות, התאחדו שלוש מזקקות הוויסקי החשובות שנותרו באותם ימים לגוף אחד. ב- 8 במרץ 1966 - ג'ון ג'יימסון ובניו, ג'ון פאור ובניו ומזקקת קורק התאגדו לראשונה ויצרו את UDI (איגוד המזקקות של אירלנד). צעד זה התברר לימים כצעד חשוב שהציל את תעשיית הוויסקי האירי. עם חיבור שלוש המזקקות נתקבלו שתי החלטות דרמטיות ביותר מבחינתם של האירים שהיוו את תחילתה של חזרת הוויסקי האירי לתעשייה. הראשונה הייתה סגירת שלושת המזקקות הישנות שפעלו באותם הימים ולהקים מזקקה אחת גדולה וחדשה שתרכז בתוכה את ייצור כל מותגי הוויסקי שלהם.

בנוסף להקמתה של המזקקה, החליטו האירים בפעם הראשונה לאמץ את הוויסקי בלנדד אל ליבם ולהתחיל לייצר גם אותו. באיחור של מספר שנים, הבינו האירים כי גישתם השמרנית ויש אומרים המתנשאת כלפי הוויסקי הבלנדד בתחילת המאה היא שתרמה יותר מכול להידרדרותה של התעשייה והגיע הזמן לשנות את הגישה.

לאורך השנים המותג ג'יימסון היה למעשה וויסקי מאלט אירי (פוט סטיל) אך בשנת 1968 שנתיים לאחר איחוד המזקקות, לראשונה באירלנד, עורבב הבלנדד האירי הראשון וזאת תחת השם ג'יימסון. בשנת 2006 נמכרו שוב למעלה משני מיליון ארגזים של ג'יימיסון, והשאר היסטוריה.

Whisky Dinner
לאור הביקוש הרב לארוחות וויסקי ולאור ההצלחה הרבה של ארוחות הוויסקי האחרונות, הוחלט בעמותת הוויסקי לקיים החודש ארוחת וויסקי במתכונת חורפית, חמימה ומיוחדת. לצורך כך, חברה העמותה למסעדת השף קלואליס, שקיבלה את התואר המחייב ''אחת ממסעדות הדגל של גוש דן'' ממבקר המסעדות דניאל רוגוב.

הארוחה תוקדש כולה לאירלנד, מהוויסקים דרך האוכל ותלווה בהרצאה שתעסוק בנושא. מדובר בארוחה המשלבת אלמנטים אירים מסורתיים, שייקחו את הסועד למסע מרגש באירלנד של פעם.
הוויסקי האירי הוא ללא ספק אחת מהתופעות המדהימות והמסקרנות בעולם הוויסקי, ובאירוע זה נכיר לעומק את הוויסקי האירי , שילווה במנות שהורכבו והותאמו במיוחד עבור האירוע.

שף ויקטור גלוגר של מסעדת קלואליס בנה במיוחד עבור הארוחה מנות אשר הורכבו כמיטב המסורת האירית בשילוב עם וויסקי אירי.
הארוחה תיפתח עם קוקי סאן ז'אק אפוי בצדפה עם ג'יימסון וג'וליין ירקות שורש.
למנה העיקרית תוגש IRISH STEW, קדירת בשר בבישול איטי של לילה שלם בתנור שמשתלבת בצורה מושלמת עם מזג אויר קר וחורפי.
ולקינוח יוגשו בין השאר IRISH DELIGHT ושוט של גרניטה אספרסו עם ג'לי של ג'יימסון.

את הארוחה ילוו חמישה סוגים שונים של וויסקי אירי שנבחרו במיוחד עבור האירוע. מדובר בחמישה וויסקים שמייצגים בצורה הטובה ביותר את עולם הוויסקי האירי:
פאדי - וויסקי מבושם ועדין.
ג'יימסון - האירי הנמכר ביותר בעולם.
פאורס גולד לייבל - הוויסקי האהוב ביותר על האירים. עשיר בטעמים, מורכב ומאוזן.
ג'יימסון 12 - אם וויסקי הוא מוסיקה קלאסית, ג'יימסון 12 הוא מוצארט.
ג'יימסון גולד - ספינת הדגל של הוויסקים האירים, מכיל וויסקים בני 15 ו20 שנה.

בשל אופי האירוע החלטנו לערוך את הארוחה בצהרי יום שישי, דרך נפלאה לקבל את שבת המלכה.
האירוע יתקיים ביום שישי, 26.1.07, ב-13:30, במסעדת קלואליס, רחוב אבא הלל סילבר 16, רמת גן. מחיר הארוחה לסועד, 285 ₪. יש להזמין מקומות מראש.
להזמנת מקומות ניתן להשאיר שם וטלפון בכתובת האי.מייל: john@iws.co.il.