מסעדות, הזמנת מקום במסעדה, חיפוש והמלצות על מסעדות בתי קפה וברים בישראל
Skip Navigation Linksראשי > סופרים קלוריות > ליאורה סופרת קלוריות> כתבה על מיתוסים הקשורים להריון והנקה

מיתוסים על הריון


מוקד הזמנת אירועים במסעדות

אם את חולה כדאי שתפסיקי להניק? האם בהריון צריך לאכול בשביל שניים? האם בכל הריון הולכת לאיבוד שן? האם ההנקה משמינה? ליאורה חוברה מציגה כתבה רביעית בסדרת המיתוסים, והפעם מיתוסים הקשורים בהריון והנקה

להמון נשים מאוד נוח לחשוב שבהריון צריך לאכול בשביל שניים
לא נכון !!!!!
נשים רבות טועות בחשבן שכדי לספקן לעוברן את הדרוש, הן אמורות לאכול במהלך ההריון כמויות מזון גדולות בהרבה ממה שאכלו לפני כן. האמת היא שיש להוסיף כ – 300 קלוריות לתפריט הקודם. רצוי שרוב הקלוריות יהיו ממאכלים עשירים בסידן וברזל, שהם המינרלים החשובים בזמן ההריון. לעומת זאת נשים שעולות במשקל יתר על המידה כתוצאה מאכילה מופרזת מגבירות את הסיכוי לסיבוכי הריון ולידה כמו סוכרת הריון, רעלת וכו'.

ועוד מיתוס הריוני - בכל הריון הולכת לאיבוד שן
קשה לאמר אם המיתוס נכון או לא. אבל מה שודאי הוא שלעובר דרישות גבוהות בנושא סידן מאימו. הוא בונה את השלד והבסיס לשיניו מתוך מאגר הסידן של האם שמצוי בשלד ובשיניים. כמובן שרצוי להגיע להריון כאשר מסת העצם בגוף טובה, כלומר לאכול את כמות הסידן הדרושה כל החיים. אבל, בהריון הדבר חשוב פי שניים. אספקה של 1000 – 1500 מ''ג סידן ביום תספק את צרכי האם והעובר גם יחד. להגיע לכמות סידן שכזאת בתפריט בלבד קשה מאוד. לכן כדאי לשלב תזונה ותוסף מזון. רוב פורמולות הויטמינים המותאמות להריון מכילות כ – 500 – 600 מ''ג סידן ומומלץ ליטול תוסף כזה לאורך כל ההריון וגם מספר חודשים לאחר הלידה. תפריט שיכיל גביע יוגורט, 150 גר' גבינה וכוס חלב ( כולם מועשרים בסידן) יספק עוד 500 – 600 מ''ג ביום ובכך נגיע לצריכה היומית המומלצת. עוד מנגנון שפיתח הגוף הוא שבתקופה שלאחר הלידה ספיגת הסידן במעי ובעצם משופרת כדי לבנות את החסרים שנוצרו בהריון. לכן רצוי להמשיך לספק לגוף את המינון הדרוש גם בחודשים שלאחר הלידה.

אחרי שילדנו הגיע הזמן להניק. נשים רבות חושבות שאם לא די במה שעלו במשקל בזמן ההריון הרי שהנקה הן ממשיכות לעלות
ממש לא נכון !!!
כמו שבהריון אין צורך לאכול עבור שניים, כך גם בהנקה. תהליך יצור החלב בגוף האשה צורך אנרגיה רבה. אם נוסיף לכך את הקלוריות המועברות בחלב עצמו לתינוק נגיע לכמות קלורית יומית המוצאת מגוף האשה. כך למשל תינוק בן 4 – 5 חודשים היונק הנקה מלאה צורך כ – 400 – 500 קלוריות ליום. כלומר גם אם האם תאכל כמות של 1500 קלוריות, כאילו אכלה 1000 קלוריות בלבד. בנוסף, זוהי התקופה היחידה בחיי האשה בה מכוון הגוף להוציא את הקלוריות הנ''ל מהמצבורים הבעייתים ביותר קרי ירכיים וישבן. הגוף פועל כך כי בזמן ההריון הוא תרם להיוצרות אותו שומן באותם איזורים במטרה להוות מצבור לתקופה ההנקה. כלומר למי שלא תניק יהיה קשה פי כמה להיפטר מאותם מצבורי שומן. אבל, יש לאכול בהתאם, לקבל את כל קבוצות המזון ואולי אף תוספת של ויטמינים ומינרלים המתאימים לתקופה זו. בכל מקרה לא רצוי לאכול כמויות גדולות של חטיפים וממתקים שימנעו מתהליך כל כך מבורך מלהתקיים. אז למי שחיפשה, הנה עוד סיבה המצדדת בהנקה.

התינוק לא עולה במשקל- כנראה שהחלב שלך ''דליל מידי''
ממש לא נכון !!
הרכב תזונת האם משפיע כמובן על הרכב החלב. ככל שתזונת האם עשירה יותר בויטמינים, מינרלים, חלבונים וכו' כן יהיה החלב , שהיא מספקת לתינוקה, מזין ומכיל מרכיבי תזונה רבים יותר. אבל ההרכב הבסיסי של החלב לא משתנה , אלא אם כן האם בתת תזונה חמור. לכם אם התינוק לא עולה במשקלו כדאי לבדוק בהתיעצות עם דיאטנית קלינית את תזונת האם והתינוק ולטפל בהתאמה אישית.

אם את חולה כדאי שתפסיקי להניק
נכון רק אם את נוטלת תרופות
במחלה ויראלית, שבה עלול להדבק גם התינוק, דווקא חלב האם הוא חלק מהתרופה. האם מייצרת נוגדנים המתאימים לוירוס בו היא חולה ומעבירה את הנוגדנים דרך החלב לתינוקה. התינוק, שהמערכת החיסונית שלו, עדין אינה מפותחת דיה, ירוויח נוגדנים , אותם אינו יכול לייצר בעצמו. אבל במקרה של נטילת תרופות יש להתיעץ עם הרופא האם מותר להניק. גם במקרה של נטילת תרופות שעוברות בחלב לא צריך לסיים את ההנקה. בתקופת נטילת התרופות ניתן להמשיך לשאוב את החלב ולא להשתמש בו ולחזור להניק לאחר הפסקת נטילת התרופה (לבדוק עם הרופא מהו טווח הזמן הבטוח לחזור להנקה).

ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc., ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא.